Kvalitní destiláty z celého světa

Přemýšlíte, co je destilát? Destilát, jinak také pálenka nebo kořalka, je lihovina, která vzniká destilací zkvašeného rmutu. Destiláty se vyrábí po celá staletí z různých surovin např. z plodů ovoce, části rostlin nebo z rýže (japonské saké). Destilovat se může také víno, které se používá k výrobě vynikajících koňaků, různých druhů brandy či armaňáku (armaňák je nejstarším francouzským vinným destilátem příbuzným koňaku).

Každý destilát je unikátní svou chutí a vůní, kterou získává z ovoce či jiné suroviny, ze které se připravuje. Do Evropy se destilace alkoholu dostala přes Itálii z arabského světa.

Není destilát jako destilát

Jednotlivé destiláty se od sebe liší nejen použitou surovinou, ze které se vyrábí, ale také způsobem zrání, barvou, chutí a aroma. Vyberte si kvalitní destilát podle vašich preferencí a chutí.

Absinthy

Jsou silné alkoholické nápoje s obsahem alkoholu v rozmezí 65% - 80%. Vyrábějí se z pelyňku, anýzu a fenyklu. Pro dochucení se využívají další bylinky. Pravý “francouzský” absinth má přírodní zelenou barvu případně může být i bezbarvý.

Aperitivy

Jsou destiláty, které se podávají v malém množství přibližně čtvrt hodiny před začátkem jídla. Aperitiv navnadí chuťové pohárky a jídlo bude chutnat o něco více. Nejznámější jsou italské aperitivy jako Campari, Cinzano či Martini.

Brandy

Je anglický název pro destilát z vína s obsahem alkoholu 35% - 60%. V překladu to znamená pálené víno. Nejznámější brandy pochází nejen z Francie, ale i ze Španělska, Itálie, Řecka či Gruzie.

Giny

Jsou alkoholické nápoje, které se dělí na dva druhy: “Jenever” – vyráběný periodickou destilací z jalovce a obilného destilátu a „Dry gin“ - gin vyráběný kontinuální destilací z obilného destilátu a bylin.

Koňaky

Jedná se o druh brandy s nezaměnitelnou chutí a aroma vyrobený pouze ve Francii. Koňaky musí splňovat tři přísná kritéria: musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii, hrozny musí být pouze z bílých odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard. Třetím kritériem je následné zrání v dubových sudech nejméně 2 roky.

Likéry

Jsou sladké alkoholické nápoje velmi často ochucené ovocem, kořením a bylinkami. Likéry máme ovocné, bylinné, vaječné, čokoládové, kávové, krémové a z koření. Likér můžete přidat do drinků a pokrmů nebo pít jen samotné.

Pálenky

Jedná se o vypalované ovocné destiláty. Kdo by neznal a nepil slivovici, hruškovici, meruňkovici nebo pálenku z jiného ovoce. Pálenka chutná po ovoci, ze které byla vyrobena.

Rumy

Jsou alkoholické nápoje, které vzniknou destilací z melasy nebo šťávy získané z cukrové třtiny. Rozeznáváme tři druhy rumů – bílý, který se hodí převážně do koktejlů, zlatý a tmavý rum zrající v dubových sudech.

Tequilly

Oblíbený alkoholický nápoj z Mexika. Vyrábí se z rostliny modrá agáve. Prodává se buď zlatá tequilla, která se pije se skořicí a pomerančem nebo stříbrná tequilla, která se pije se solí a citrónem.

Vodky

Známý a oblíbený alkoholický nápoj vyráběný z obilného destilátu případně z brambor, rýže, řepy a dalších surovin.

Whisky

Velmi známý alkoholický nápoj vyráběný destilací obilnin. Nezaměnitelnou chuť a barvu získá zráním v dubových dřevěných sudech. Známe jsou irské, skotské, americké, kanadské i japonské whisky.