Šumivá vína z celého světa

Vystřelením korku to teprve začíná! Jemné zašumění, když tento lahodný nápoj se dotkne skleničky a moooc bublinek, které stoupají ve skleničce vzhůru. Mluvíme-li o bublinkách, myslíme tím šumivé víno, které rozproudí správnou náladu i zábavu.

U šumivých vín často používáme výraz šampaňské, i když se velmi často o pravé šampaňské nejedná. To pravé šampaňské se vyrábí pouze z vína z regionu Champagne-Ardenne v severovýchodní Francii. Značka Champagne je chráněnou značkou do roku 1908.

V tomto bohu políbeném regionu najdete více než tisíc pěstitelů a těm nejznámějším se říká Grandes Margues. Asi nejvýznamnějším městem tohoto kraje patří Remeš, centrum pro výrobu šampaňského.

Šampaňské existuje bílé a občas i rosé, ale nikdy ne červené. Na rozdíl od sektů, které se vyrábějí obdobně jako šampaňské, ale z jiných vinných odrůd a na rozdíl od šampaňského můžou být i červená.

Šumivá vína a jejich rozdělení


Šampaňské víno

Je šumivé víno, které se vyrábí sekundárním kvašením vína v láhvi. Tímto procesem vzniká oxid uhličitý. Víno s označením Champagne se může vyrábět pouze v oblasti Champagne-Ardenne v severovýchodní Francii. Výroba šampaňského je povolena ze tří vinných odrůd, a to z Rulandského modrého, Mlynářky a Chardonnay.

Šampaňské víno dále rozdělujeme na ročníkové a neročníkové šampaňské víno. Ročníková vína můžou být směsí hroznů z různých vinic a odrůd. Podmínkou je, že musí pocházet ze stejného roku.

Neročníková vína se před druhotným kvašením mísí z rezervních vín různých ročníků, viničních tratí i odrůd. Pro archivaci neročníkové šampaňské víno není zcela vhodné z důvodu míšení vín třeba i 8 let starých.

Sekt

Sekt je alkoholický nápoj často označovaný jako šumivé víno. Vyrábí se dvěma způsoby z vína, které je nejčastěji sušší a kyselejší. V prví fázi se lisováním hroznů zabrání vzniku oxidantních látek a tříslovin.

Prvním způsobem kvašení vína je klasickou a původní metodou v lahvi, které je nazýváno jako Méthode Champenoise (šampaňská metoda). Touto metodou se víno nechává vyzrávat nejméně 9 měsíců před odstraněním sedimentů.

Druhým způsobem je kvašení vína v tanku (Charmatova metoda) s následným plněním do lahví. Jde o výrazně levnější metodu z hlediska finančních nákladů. Tato metoda také umožňuje větší objem produkce.

Frizzante

Je jemně perlivé víno, které se vyrábí Charmatovou metodou, kdy se víno plní do lahví pod tlakem. Toto víno pochází z Itálie. U vína se lze setkat i s přívlastkem Prosecco.

Rozdělení šumivých vín podle obsahu cukru

  • Brut nature (přírodně tvrdé) - pod 3 gramy cukru na litr. Tyto údaje lze užít pouze na výrobky, kterým po vytvoření šumivého vína nebyl dodán žádný cukr
  • Extra brut (zvlášť tvrdé) - cukr v rozmezí 0 až 6 gramů na litr
  • Brut (tvrdé) – cukr do 15 gramů na litr
  • Extra dry (zvláště suché) – cukr v rozmezí 12 až 20 gramů na litr
  • Sec (suché) - cukr v rozmezí 17 až 35 gramů na litr
  • Demi-sec (polosuché) – cukr v rozmezí 33 až 50 gramů na litr
  • Doux (sladké) – cukr nad 50 gramů na litr

A jedna rada na závěr.:-) Při manipulaci a otevírání lahví se šumivým vínem nezapomeňte, že v lahvi je velký tlak a korek či umělá zátka může vyletět rychlosti až 300 km za hodinu.